DE LEEUWEN EN DE SIERVAAS

De leeuwen aan de voorgevel werden voorzien tijdens de bouw van de Villa Servais in 1847 door de architect Jean-Pierre Cluysenaar. Ze hebben jaren afgezien vlak onder de lekke dakgoot en moeten dringenda gerestaureerd worden. Omdat ze verplaatst moeten worden tijdens de grote werken, is het aangewezen om ze meteen te restaureren en tijdelijk vooraan in de tuin te laten glunderen en brullen.De leeuwen zijn in gegoten beton. De restauratie omvat de reiniging, het behandelen van metaalarmatuur, het injecteren van de scheuren, het opvullen van de lacunes en het verven.

De siervaas vooraan in de tuin is een kopie van de zogenaamde ‘Warwick vaas’, een antieke Romeinse vaas die rond 1771 opgegraven is in de Villa Hadrianus in Tivoli. Ook de vaas is in slechte staat. De restauratie voorziet eveneens in de reconstructie van de verloren tweede arm van de vaas