Een dynamische regio rijk aan geschiedenis, gastronomie en prachtige landschappen

De stad Halle is gelegen in Lambiekland. Deze bestaat uit de Zennevallei en het Pajottenland. Deze streek heeft veel te bieden op sportief, cultureel, muzikaal, toeristisch en gastronomisch vlak. Van een folkloristisch feest zoals carnaval Halle en de Soldatenprocessie van Lembeek tot uniek cultureel erfgoed. Genieten van de Oude Geuze hoort er zeker ook bij.

Cultuur

Doorheen de villa vindt u de vele invloeden terug van de buitenlandse reizen die François Servais ondernam. Van de Japanse muurschilderingen tot de beeldhouwwerken van Cyprien Godebski, Villa Servais herbergt een onwaarschijnlijke culturele rijkdom. En ook in de stad Halle zelf valt cultureel altijd wel één en ander te beleven.

meer informatie

Gastronomie

In Villa Servais kunt u genieten van culinaire hoogstandjes met een onmiskenbare knipoog naar de vele reizen van de wereldvermaarde cellist. En ook voor een gastronomisch uitje biedt Halle, een gezellige stad in het Pajottenland, heel wat smaakvolle ideetjes van horecagelegenheden voor de kleine of iets grotere honger

meer informatie

Natuur

Bent u een natuurliefhebber? Dan zal u ongetwijfeld genieten van de prachtig aangelegde tuin in Villa Servais en de majestueuze lindeboom waar François Servais graag onder vertoefde. De natuur in het Pajottenland en de Zennevallei is absoluut de moeite waard om verder te ontdekken.

meer informatie

Sport-, fiets- en wandelroutes

Halle is de stad bij uitstek waar sportievelingen en natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Naast tal van mooie fiets- en wandelroutes vindt u ook het sportcomplex  De Bres, de atletiekpiste, het  stedelijk zwembad  Sportoase Hallebad (inclusief fitnessruimte) en op een tiental minuutjes rijden met de wagen het Provinciedomein van Huizingen. Tijdens de zomermaanden worden er verschillende boottochten georganiseerd naar het Hellend vlak van Ronquières. De opstapplaats bevindt zich op wandelafstand van Villa Servais. Er bestaan verschillende formules waarbij u zelfs de fiets kunt meenemen. Op de website van stad Halle vindt u heel wat tips voor sport en  recreatie.

meer informatie

Cultuur

Halle is een stad die beweegt, leeft én inspireert. Villa Servais is dé ideale locatie om een concert,  expositie, vernissage  of theatervoorstelling te organiseren. De prachtige Salle de Musique met de grote raampartijen en de adembenemende tuin is een echte inspiratiebron voor mening kunstenaar. Wilt u de zaal graag huren voor een artistieke activiteit of uw beeldhouwwerken in de tuin tentoonstellen? Neem dan zeker contact met ons op.
Wij bieden in onze B&B ook verschillende arrangementen aan die afgestemd zijn op het cultureel leven: Carnaval Halle, de Soldatenprocessie van Lembeek, de Maria-Processie, het Hyacintenfestival en uiteraard de Koningin Elisabethwedstrijd. Vanuit Villa Servais kunt u in een tiental minuutjes via de Basiliekstraat vlot de Grote Markt bereiken waar u het standbeeld van François Servais van de hand van beeldhouwer Cyprien Godebski en de prachtige Gotische Sint-Martinusbasiliek vindt. Ook de Art-Deco kerk van Sint-Rochus, bekend als ‘De Betonnen Kerk’ werd volledig gerestaureerd en is zeker een bezoekje waard.
In de meimaand groeit Halle, ook gekend als Mariastad, uit tot een bloeiend bedevaartsoord en brengen vele pelgrims een bezoekje aan de imposante Basiliek en het beeld van de Zwarte Onze-Lieve-Vrouw. In de nabije omgeving van de villa vindt u het streekmuseum Den Ast, waar tal van memorabilia rond de figuur van François Servais te vinden zijn en het  cultureel centrum ’t Vondel. Wilt u graag een duik nemen in de geschiedenis? Plan dan zeker een bezoekje aan het Kasteel van Beersel, het Kasteel van Gaasbeek, de Malakofftoren in Lembeek, het huis van schrijver Herman Teirlinck of het domein van kunstschilder Felix De Boeck. Of wat dacht u van de 10000-Smeerhoutwandeling in Buizingen waarbij je langs mooie plekjes wandelt die voor een deel het decor vormden voor de VRT-reeks ‘Witse’, een bezoekje aan het Streekproducten Centrum van Halle of aan Brouwerij Boon, de Belgische lambiekbrouwerij in Lembeek, die met haar onevenaarbare Geuze al tal van internationale prijzen won. Naast de klassieke Oude Geuze en Oude Kriek maakt deze familiebrouwerij ook de smaakvolle Kriek Boon. Op de websites van Stad Halle en Toerisme Vlaams-Brabant vindt u tal van inspirerende tips.

Gastronomie

Als gast kunt u in Villa Servais dagelijks genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet met lokale producten in de Grand Salon en de Salle de Travail. Ook wanneer u niet in het gastenverblijf overnacht kunt u een tafeltje reserveren om gezellig met het gezin, familie of vrienden te genieten van een overheerlijke start van de dag.
Of wat dacht u van een ‘afternoon tea’ in onze gezellige tearoom? Deze high tea is een lichte maaltijd bestaande uit onder meer koffie, thee, sandwiches, hapjes, scones en zoete deegwaren. Onze kwalitatieve Villa Servais-versie vestigt de aandacht op lokale producten en werd in overleg met Marie-Claire Quittelier van Food-food samengesteld. Onze exclusieve theevariëteiten laten u een avontuurlijke reis maken doorheen de vele landen die François Servais regelmatig bezocht en dragen de signatuur van theesommelier Ann Vansteenkiste van Curiosithe.
Organiseert u een concert, vernissage, tentoonstelling, theatervoorstelling of een bedrijfsevent? Dan bespreken we graag met u de mogelijkheden voor in-house catering. Voor het diner verwijzen wij met veel plezier door naar alle gastronomische mogelijkheden die Halle rijk is. Tal van fantastische restaurants bevinden zich op wandelafstand van Villa Servais. Van een gezellige bistro, een exclusief restaurant tot een plek waar u smaakvolle snacks kunt nuttigen. U vindt een overzicht van deze zaken via de website van Stad Halle.

Natuur

Bent u een echte natuurliefhebber? Trek er dan op uit naar het Hallerbos (sinds september 2021 officieel erkend als natuurreservaat), de Malakofftoren in Lembeek, de Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw, het kasteel van Beersel of  Gaasbeek  of neem een kijkje op de website van het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en laat u inspireren door al het moois dat onze streek te bieden heeft. De aanrader van Geert: De 14 km lange  boommarter wandeling  langs kronkelende paadjes tussen de Zenne, het Malakoffdomein, het Maasdalbos, het Lembeekbos, het Warandepark, de Berendries en het Hallerbos.

Sport-, fiets- en wandelroutes

Halle is de stad bij uitstek waar sportievelingen en natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Naast tal van mooie fiets- en wandelroutes vindt u ook het sportcomplex De Bres, de atletiekpiste, het stedelijk zwembad Sportoase Hallebad (inclusief fitnessruimte) en op een tiental minuutjes rijden met de wagen het Provinciedomein van Huizingen. Tijdens de zomermaanden worden er verschillende boottochten georganiseerd naar het Hellend vlak van Ronquières. De opstapplaats bevindt zich op wandelafstand van Villa Servais. Er bestaan verschillende formules waarbij u eveneens de fiets kunt meenemen.
 

Op de website van stad Halle vindt u heel wat tips voor sport en  recreatie.

 

Wandelroutes

De stad Halle heeft haar naam te danken aan het Germaanse woord halha wat zoveel betekent als ‘bocht in het hoogland’. Daarmee is eigenlijk alles gezegd. Deze gezellige stad in de Zennevallei en het Pajottenland is de ideale uitvalsbasis om langs gevarieerde wandelroutes de mooie streek te ontdekken, het erfgoed te bewonderen en onze rijke cultuur op te snuiven.
 
Via de website van het Wandelknooppunt kunt u zelf routes samenstellen of de verschillende suggesties in de ruime omgeving van Villa Servais ontdekken. Ook Toerisme Vlaams-Brabant geeft met plezier enkele inspirerende tips om er te voet op uit te trekken.
 
Als echte natuurliefhebber kunt u in onze streek tal van betoverende plekjes ontdekken.

 

Fietsroutes

Villa Servais in het centrum van Halle is het ideale startpunt om met de fiets het glooiende landschap van de Zennevallei en het Pajottenland te ontdekken. U kunt zelf uw tweewieler meebrengen of een gewone fiets of e-bike huren via ons. Wij vragen om dit aan te duiden in de boekingsmodule zodat we tijdig de gevraagde fietsen kunnen voorzien. Aan Villa Servais is er ook een laadpunt voor elektrische fietsen.
 
Via de fietssnelweg F20 kunt u via het jaagpad langs het Kanaal naar Charleroi vlot naar de hoofdstad fietsen.
 
Neem een kijkje op de site van Fietsroute en ontdek mooie plaatsjes die u met de fiets in de ruime omgeving van Villa Servais kunt verkennen. Via die website kunt u zelf uw fietsroute samenstellen, een vooraf uitgewerkte thema-fietsroute kiezen én het aantal kilometers bepalen. En ook de website Fietsrouteplanner van Toerisme Vlaams-Brabant geeft met veel plezier enkele pareltjes prijs.